Jak o sebe pečovat v době chřipek a virů

Karel_Capek
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest


V období chřipek a virů zahrnuje neúčinnější prevence 3 kroky:

  1. ZVÝŠENÁ HYGIENA
    Často a důkladně si myjte ruce mýdlem a vodou
    Při kýchání nebo kašlání si zakrývejte ústa kapesníkem nebo paží – nekašlejte do dlaní!
    Vyhýbejte se místům s vyšším počtem lidí a nemocným
    Udržujte bezpečný odstup min. 2 metry od ostatních např. v obchodě
    Noste roušky (není to hloupé a neslušivé)
     
  2. PŘÍSUN DOSTATKU VITAMINŮ A ESENCIÁLNÍCH MINERÁLŮ
    Snažte se do jídelníčků zahrnout co nejvíce čerstvého ovoce a zeleniny.
    A jak to vidí renomovaní lékaři a odborníci? Jaké vitaminy a minerály doporučují zařadit do každodenního režimu?
     
    Americký lékař Dr. Robert Cathcart doporučuje proti virům a chřipkám tento koktejl:
    Vitamin C: 3000mg denně – rozděleno do několika dávek (Dr. Cathcart je velkým propagátorem účinku vitaminu C a publikoval několik prací a různými dávkami vitaminu C léčil své pacienty).
    My věříme, že 1000mg je již solidní doplnění „céčka“ v těle. Vždy je třeba mít na zřetelu, že jakákoli stresová situace velmi navyšuje spotřebuju vitaminu C v těle.
    Vitamin D3: 2000iu denně
    Hořčík: 400mg denně ve formě citrátu, melátu nebo chelátu
    Zinek: 20mg denně
    Selen: 100mcg (mikrogramů) denně
     
    Prof. Jiří Ruprich ze SZÚ doporučuje kombinaci omegy3 a vitaminuD: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/pripravte-sve-telo-na-mozne-onemocneni-koronaviry-covid-19
     
  3. POBYT NA ČERSTVÉM VZDUCHU
    Snažte se co nejvíce pobývat na čerstvém vzduchu! Hoďte co nejvíce do lesa a na vycházky. Nyní potřebujeme co nejvíce čerstvého vzduchu a kyslíku.
     
    S prvním bodem Vám nepomůžeme, ten je v kompetenci každého z nás. Ovšem s dalšími body Vám již můžeme pomoci! Snažte se jíst co nejvíce ovoce a zeleniny. Všichni víme, že v dnešní době již z ovoce a zeleniny nezískáváme tolik živin jako dříve. Proto se doplňky stravy těší velké oblibě. Nicméně je důležité věnovat pozornost tomu, zda jsou doplňky dodávány bez plnidel, bez přidaných škodlivých látek, bez lepku, umělých sladidel, barviv nebo příchutí. Dále zda jsou výrobky vhodné i pro vegany a vegetariány.
    Good Food Store si pečlivě vybíráme dodavatele a jsme hrdí na to, že Vám můžeme nabídnout to nejlepší z nabídky přírodních doplňků stravy. Více zde.
     
    Věříme, že tento extra čas pro sebe má svůj význam a brzy bude zase lépe. Je třeba nepanikařit, když procházíme zátěžovou zkouškou a naopak klíčové je racionální mysl, pragmatické chování. Bude prima, když si uchováme nadhled a dobrou náladu. Pokud panikaříme, naše hladina stresu se zvyšuje a tím úměrně se snižuje naše imunita. Všechny věci mají jen takový význam, jaký jim přikládáme. Buďte obezřetní, dodržujte zvýšenou hygienu a všechna opatření, zvyšte přísun čerstvého ovoce, zeleniny a vhodných vitaminů, snažte se být co nejvíce na čerstvém vzduchu. A my Vám zase brzo přineseme nějaké tipy na to, jak se v těchto dnech zabavit😊.
     

Rádi bychom s Vámi sdíleli pojednání Karla Čapka o chřipce – jeho text je naprosto nadčasový a aktuální právě v těchto dnech.

  1. Jakmile poznáte, že vám je tak nějak divně, a jakmile na sobě zjistíte horečku, zůstaňte doma a vlezte do postele, ale hlavně nechoďte mezi lidi a nedýchejte jim pod nos, hekajíce a bědujíce, že máte chřipku. Každý, kdo si svým bližním naříká, že má chřipku, zaslouží jednu do zad, ne proto, že je vůbec protiva, ale proto, že chřipku nebo rýmu roznáší.
  2. Když už marodíte, vemte si dobrou knížku a čtěte, abyste aspoň nestonali nadarmo.
  3. Posléze neříkejte každé rýmě, kašli, angíně, katarům, bolení hlavy a jiným svízelům, že je to chřipka. Zbytečně jí tím děláte reklamu a ztěžujete život všem hypochondrům, kteří náhodou ještě kašel nebo rýmu nemají a bojí se skoro dýchat, aby nevdechli nějakého toho Pfeifferova bacila nebo jaký neřád. Čím míň se bude o chřipce povídat, tím dřív přejde – už z nedostatku veřejného zájmu.

Lidové noviny 29. 1. 1931
Karel Čapek

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1
CZK
CZK Česká koruna
EUR Euro